Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

ARHAIZMI

Po priljubljenosti je scenska kantata Carmina Burana na samem vrhu del s področja resne glasbe. Skladatelj C. Orff jo je ustvaril kot glasbeni triptih z naslovom Trionfi (Carmina Burana, Catulli Carmina in Trionfo di Afrodite). Čudovito je pričaral srednjeveško vzdušje z uporabo starih cerkvenih lestvic. Besedila sestavljajo srednjeveške pesmi v starih jezikih (srednjeveška latinščina od 11. do 13. stoletja, srednjeveška visoka nemščina in provansalščina). V svoji instrumentaciji Orff uporablja veliko tolkal, ljubezen do teh glasbil pa je prelil tudi v pedagoško delo, zato še danes v šolah uporabljajo Orffov instrumentarij.

V lestvicah imajo toni različno težo. Zaključke melodij pogosto končamo z najtežjim, {prvim tonom lestvice;Imenuje se tudi tonus finalis oziroma končni ton.}. Če ta končni ton pogosto uporabljamo v melodiji, dobimo občutek, da se glasba ustavlja. Umetnost Orffa pa je ravno v tem, da se izogiba prvega, najtežjega lestvičnega tona, zato njegove teme lebdijo in vodijo v nadaljevanje. Poslušaj glavno temo uvodnega dela O, Fortuna in poišči tonus finalis. Odlomek v razredu zapojte ob spremljavi tamburina.

tonus finalis ima številko: {30;15;1;16}

Kje najdeš peti lestvični ton, ki je drugi po teži? {Šele_v_drugih_osmih_taktih_melodične_linije.;V_prvih_osmih_taktih_melodične_linije.}

Pri pouku glasbe je Orffov instrumentarij skoraj nepogrešljiv. Ali znaš našteti nekaj glasbil, ki ga sestavljajo? Preizkusi se in reši igro spomina. Slike posameznih glasbil poveži v pare z ustreznim poimenovanjem glasbila.

Katero izmed glasbil ne sodi v Orffov instrumentarij?

<NAZAJ
>NAPREJ171/248