Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.

Poslušali smo dela ameriških skladateljev (Márquez, Bernstein, Copland, Williams). V Ameriki pa je, poleg španskih vplivov, v skladbah čutiti še vpliv afriške glasbe, ki se je vpletala tudi v jazz. Ta stil je v resno glasbo spremenil skladatelj G. Gershwin (rojen kot Jacob Gershowitz; družina je v Ameriko prišla iz ruskega S. Peterburga); njegova Rapsodija v modrem je svetovno znana glasba za solistični inštrument in jazzovski band (skladbo pa je za simfonični orkester orkestriral Ferde Grofé). Skladbo poslušaj, dostopna je na spletu. Na katero glasbilo igra solist?

7.

K prepoznavanju posameznih skladb veliko pripomorejo tipični ritmi. V razredu izvedite zapisana južnoameriška ritma z afriškimi koreninami.

samba

rumba

Poskusite tudi sami zapisati kakšen zanimiv ritmični vzorec za izvedbo.

 

Izvedite še začetni del Gershwinove skladbe z naslovom I got rhytm.

8.

Obravnavali smo primere, kjer so skladatelji črpali iz sveta {folklore;(na primer Copland)}, značilnega ritma, in pa doživeli tudi refleksijo {minulih obdobij;(na primer Stravinski – neoklasicizem v nekaterih delih, Orff – srednjeveška glasba).}. Med zelo zanimiva dela 20. stoletja sodi tudi Koncert za violončelo in pihalni orkester, ki ga je napisal skladatelj in zelo znan pianist F. Gulda. Vsak izmed petih stavkov izhaja iz kombinacije več stilov, čeprav v vsakem izmed njih prevladuje določen stil, kot so na primer jazz, dunajska klasika, avstrijska narodno-zabavna glasba in tako dalje. Skladbo poslušaj, dostopna je na spletu. Iz katerih glasbenih zvrsti je črpal svoje ideje?

1. Uvertura

2. Idila

3. Kadenca (celoten stavek je solistična kadenca)

4. Menuet

5. Finale kot koračnica

<NAZAJ
>NAPREJ177/248