Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

MOJSTRI VERTIKALE

Prav gotovo si že videl filme (oziroma serije filmov), kot so Žrelo, Vojna zvezd (Star Wars), E. T., Indiana Jones, Čarovnice iz Eastwicka, Jurski park, Schindlerjev seznam, Harry Potter ... Glasbo zanje je napisal eden največjih filmskih skladateljev vseh časov, John Williams. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi kar pet oskarjev. Če bi sestavne dele kompozicij posameznih skladateljev razdelili, bi lahko kot najpomembnejše izluščili: melodično invencijo (sposobnost skladatelja, da si izmisli dobre teme/melodije), razvoj (sposobnost, da iz teme naredi nadaljevanje, variacije, nov material), znanje orkestracije (sposobnost, da zna dobro razporediti, izbrati in drugače uporabiti glasbila, ki so mu na voljo), sposobnost gradnje oblik in tako dalje. John Williams vsekakor kraljuje na področju orkestracije, kjer je predvsem v svojih akordih (vertikalah) dosegel nov, bolj prodoren orkestrski zvok. V svojih delih se je zgledoval po glasbi Holsta, Dvořaka, Čajkovskega, v filme pa je vključil tudi {lajtmotiv;Lajtmotiv oziroma vodilni motiv je v svojih operah oziroma glasbenih dramah uporabljal skladatelj R. Wagner.}, kjer zaslišimo temo za posamezno osebo v trenutku, ko se ta pojavi na platnu. Oglej si začetek filma Star Wars: A New Hope in ugotovi, kateri osebi pripada zapisani motiv.

 

{Darth_Vader;princesa_Leia;Joda}

Zdaj si oglej celoten film, nato pa poslušaj samo zvok in po glasbi ugotovi, kdo se pojavlja na platnu. Tak poskus lahko narediš tudi na primer s filmi o Harryju Potterju (poiščeš lahko sovino temo, Hermionino temo, Potterjev valček in podobno).

VELIKI POUSTVARJALCI

Dirigenti, pianisti, violinisti in drugi s svojim »genijem« pogosto pripomorejo k uveljavitvi koncertnih biserov, ki pa jih do trenutka izvedbe ljudje večinoma še ne poznajo. Tako so delovali: skladatelj F. Mendelssohn pri odkritju J. S. Bacha; dirigent A. Toscanini s premierami dveh Puccinijevih oper (La Boheme, Turandot), Leoncavallove opere Glumači ter Barberjevega Adagia za godala; pianist H. von Büllow s krstno izvedbo b-mol klavirskega koncerta P. I. Čajkovskega in drugi. Na tak način je južnoameriško glasbo na svetovni oder postavil dirigent G. Dudamel. Ena takšnih najbolj priljubljenih skladb je Danzon št. 2, ki je delo skladatelja Artura Márqueza. Živahni južnoameriški ritmi pogojujejo predvsem uporabo tolkal.

 

Poslušaj skladbo Danzon št. 2, pod Dudamelovo taktirko je dostopna na spletu, ter ugotovi, katere od navedenih trditev ustrezajo izvedbi.

 

Skladba je napisana v sonatni obliki. Skladba ima obliko rondoja.
Uvodno temo zaigra klarinet. Uvodno temo zaigra trobenta.
Temo povzame oboa. Temo povzame angleški rog.
Klavir je v orkestru uporabljen kot orkestrsko glasbilo. V orkestru pianist nastopa kot solist.
Trobila uporabljajo tudi dušilce za posebno barvo zvoka. Trobila igrajo brez dušilcev.
Skladba je napisana v tridobnem taktovskem načinu. Skladba je napisana v štiridobnem taktovskem načinu.
Med glasbili je tudi guiro, ki spada med tolkala. Med glasbili je tudi guiro, ki spada med pihala.
<NAZAJ
>NAPREJ173/248