Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

WOLFGANG AMADEUS MOZART

Čeprav je od Mozartove smrti minilo že več kot 200 let, so njegove opere na vrhu priljubljenosti železnega opernega repertoarja. Dramatično najbolj prepričljiva opera je {Don Giovanni;Operni libreto je prispeval Lorenzo da Ponte. Glavni operni junak Don Giovanni (tudi Don Juan) se ne drži ustaljenih okvirov. Velja za velikega razuzdanca in se ne ozira na posledice svojih dejanj. Tako se nekoč izdaja za zaročenca in nato v dvoboju ubije dekletinega očeta. Slednji se kot kamniti gost odzove na povabilo, ko ga Don Giovanni v svoji prešerni nadutosti vabi na večerjo.}. Poslušalce lahko kamniti gost prestraši skoraj bolj kot pa fantom iz opere. Petje v padajočih oktavah zveni čedalje bolj grozeče, vse dokler temačne sile Don Giovannija ne odvlečejo v podzemlje.

Katere opere je napisal W. A. Mozart?


William Tell Seviljski brivec Cosi fan tutte
Čarobna piščal Figarova svatba Beg iz Seraja
Izberi barvo: pravilno, nepravilno
Kateri skladatelj je ustvaril zgoraj navedene opere, ki ne sodijo v opus W. A. Mozarta? {Gioachino_Rossini;Getano_Donizetti;Vincenzo_Bellini;Giuseppe_Verdi}

Ena najzahtevnejših arij je Arija kraljice noči v Mozartovi Čarobni piščali. Napisal jo je za svakinjo Josepho Hofer. V Mozartovem rokopisu si oglej najvišji del te arije in ugotovi, kako visoko je pevka morala peti. Ariji prisluhni na spletu v izvedbi različnih solistk in jih primerjaj.

Arija je napisana v sopranskem ključu, kjer se ton c1 nahaja na spodnji črti notnega sistema.
Pevkin najvišji ton {F3;E3;D3} je za kvarto višji od »visokega c« (c3).

VINCENZO BELLINI

Obstajata dva načina, kako skladatelj uglasbi posamezne zloge besedila: silabično – vsak zlog besedila se nahaja pod svojo noto, in melizmatično – skladatelj več not nameni enemu samemu zlogu. Seveda lahko skladatelj oba načina tudi kombinira.

Oba, Mozart in Vincenzo Bellini, sta umrla pred svojim 36. letom, vendar sta v tem kratkem času ustvarila prečudovito zakladnico oper. Če bi anketirali operne ljubitelje, bi jih večina za najlepšo izbrala Bellinijevo arijo z naslovom {Casta Diva;Casta diva bi v prevodu pomenilo neomadeževana boginja. Zanimivo je, da je arijo na prvi predstavi z nejevoljo zapela pevka s hudomušnim priimkom Pasta (italijansko = testenine). } iz 1. dejanja opere Norma.

Poslušaj arijo Figara iz Rossinijeve opere Seviljski brivec (v spletni brskalnik vpiši: Rossini Il Barbiere Di Siviglia Largo al factotum) in arijo Casta diva (v spletni brskalnik vpiši: Bellini Norma Casta Diva). Ugotovi, katera izmed njiju ima besedilo uglasbeno v pretežno melizmatičnem načinu.

Ugotovi, kakšno obliko ima arija Casta Diva!

V 19. stoletju so skladatelji zelo radi zaključili arijo z bravurozno kadenco, po navadi na enem samem zlogu. Kadenca vsebuje solistično zahtevne materiale, kot so hitre lestvice ali pa razloženi akordi, zahteva pa tudi velik glasovni razpon, zato v njej solisti pokažejo svoje obvladovanje tehnike. Oglej si primer kadence iz arije Casta Diva.

<NAZAJ
>NAPREJ231/248