Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
4.

Leta 1979 so po Verdiju poimenovali krater na planetu Merkur. Po njem so poimenovana tudi mesta, parki, ulice in koncertne dvorane.

Verdi je bil velik človekoljub. Še danes stojijo stavbe, ki jih je dal zgraditi v socialne namene. Najbolj znana je hiša Verdi (casa Verdi), namenjena upokojenim glasbenikom.

Verdija uvrščamo med izjemno plodovite operne skladatelje, saj se v njegovem opusu nahaja kar trideset opernih del, mnoga med njimi pa so na železnem repertoarju opernih hiš po vsem svetu.

Ena najbolj znanih Verdijevih oper je Aida. Ugotovi, kje se dogaja?

Poslušaj zbor iz opere Macbeth in ugotovi, kaj ta glasba predstavlja.

5.

Mascagni je ustvaril svojo Cavallerio rusticano za tekmovanje neapeljskega konservatorija. Pravijo, da je za tekmovanje izvedel le dva meseca pred zahtevano oddajo kompozicije. Drugo mesto je zasedel Niccola Spinelli, ki pa je bolj znan po operi Spodnje pristanišče (A basso porto). Iz nje za koncerte pogosto izberejo simfonični intermezzo. Poslušaj odlomek (v celoti je sicer dostopen na spletu) in ugotovi, kateri pesmi je podobna glavna melodija (ki jo je skladatelj umetniško preoblikoval) in katero glasbilo jo igra. Pesem, ki je skladatelju služila kot navdih, v razredu tudi zapojte.

 

Skladatelju je kot navdih služila pesem:

{Rock_a_bye_baby;Baa,_baa_black_sheep;Twinkle,_twinkle_little_star}

Izvaja jo:

{oboa;flavta;klarinet}

V katero zvrst spada ta pesem?

{uspavanka;napitnica;preludij}

6.

Govorili smo o verizmu. Katero literarno delo bi kot libretist izbral za operni libreto? V razredu primerjajte odgovore in pretehtajte dejstva, ki jih navajate za izbiro. Katero slovensko operno delo, čeprav narejeno veliko pozneje, je po tvojem mnenju delno pod vplivom verizma, torej opisuje dogodke, ki bi se lahko deloma dogodili tudi v realnem svetu?

<NAZAJ
>NAPREJ238/248