Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

naloge

1.

Mozartovo opero Čarobna piščal je z opernih desk na filmsko platno prenesel švedski režiser Ingmar Bergman. Med zelo zanimive sodi tudi prizor s Papagenovo arijo. Oglej si ga, dostopen je na spletu (v brskalnik vpiši: Mozart Bergman der Vogelfänger). Katera je značilnost te arije?

 

2.

Mozartova dela so pogosto uporabljena kot filmska glasba. Tako so na primer uverturo iz opere Figarova svatba uporabili v uvodnem delu filma Kolo sreče (Trading places) z Eddijem Murphyjem v eni izmed glavnih vlog (film je dostopen tudi na spletu). Zakaj je režiser uporabil ravno to glasbo? Kakšno vlogo ima Mozartova uvertura v filmskem uvodu?

 

 

Uvertura Mozartove Figarove svatbe je uporabljena tudi kot glasba za plesno uprizoritev. Sodobni češki koreograf Jiři Kylián je namreč v njej našel navdih za svoje ustvarjalno delo. Oglej si njegovo koreografijo, dostopna je na spletu (vpiši Jiry Kilian Mozart Figaro). V razredu to delo ovrednotite (koreografska ideja, usklajenost med glasbo in gibi, zahtevnost koreografije, plesna izvedba in podobno).

3.

Govorili smo o nemško-avstrijskem opernem področju, na katerega spada tudi Mozart, čeprav se v njegovih operah čuti predvsem italijanski vpliv. Pomagaj si s knjižnimi ali spletnimi viri in izmed naštetih izberi skladatelje, ki prav tako sodijo v omenjeni prostor.


C. M. von Weber F. von Flotow A. Berg
G. Verdi G. Donizetti E. Humperdinck
O. Nicolai R. Wagner G. Bizet
Izberi barvo: drži, ne drži

V avstro-ogrski prostor pa smo vse do leta 1918 sodili tudi mi, Čehi, Slovaki ter Madžari. Glavno mesto skupne države je bil Dunaj, kjer so študirali mnogi naši umetniki, tako glasbeniki kot tudi slikarji. Obenem pa je bila tudi Ljubljana kulturno središče. Spomnimo se samo, da je tukaj deloval Gustav Mahler, za službo pa je prosil tudi Beethoven. Zadnji je napisal eno samo opero {Fidelio;Opera Fidelio se lahko imenuje tudi Leonora, oziroma z dolgim naslovom Leonore, oder Der Triumph der ehelichen Liebe – Leonora ali zmagoslavje zakonskega življenja.}. Avstrijci so bili tudi vodilni na področju operete, najbolj znana med njimi sta bila Franz Lehár in Johann Strauss mlajši.

Katera žival je v naslovu znane Straussove operete?

Živo izvedbo uverture iz omenjene Straussove operete si oglej na spletu, pod taktirkami različnih dirigentov. Ovrednoti njihove izvedbe.

Ugotovi, katera plesna oblika je vpletena v to Straussovo uverturo.

<NAZAJ
>NAPREJ237/248