Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

RICHARD WAGNER

Če bi obravnavali Wagnerja in Verdija po vrstnem redu, bi ugotovili, da sta se oba rodila leta 1813, vendar je Verdi živel dalj časa. Richard Wagner je imel burno življenje, poročil se je z Lisztovo hčerjo Cosimo, ki je bila prej žena svetovno znanega pianista {Hansa von Bülowa;Hans von Bülow se je v zgodovino zapisal kot pianist, ki je leta 1875 v Bostonu krstno izvedel Koncert za klavir in orkester v b-molu, št. 1, ki ga je napisal sloviti P. I. Čajkovski.}. Wagner je pomemben tudi zaradi gradnje opernega gledališča v Bayreuthu, zaradi česar si je nakopal mnogo dolgov. Novost tega gledališča je, da ima tako imenovani {Wagnerjanski prostor;Zaradi Wagnerjanskega prostora, ki ga je izumil skladatelj, lahko občinstvo vidi celotno dogajanje na odru. Pri starejšem načinu je orkester sedel na isti višini ter s tem motil občinstvo pri ogledu operne predstave.}, ki je poglobljen. Franz Liszt je kot dirigent sprva imel velike težave pri uveljavitvi Wagnerjevih oper, vendar je njegova vztrajnost pozneje obrodila sadove.

Opere se po navadi začnejo z uverturo, to je orkestrska glasba, ki pogosto vsebuje glavne motive in teme iz opere. Posamezne Wagnerjeve uverture in instrumentalne predigre so postale tako priljubljene, da jih izvajajo tudi kot samostojna orkestralna dela v okviru simfoničnih koncertov. Prisluhni znanemu preludiju k 3. dejanju opere {Lohengrin;Lohengrin je romantična opera, navezujoča se na srednjeveško povest o Labodjem kralju, ki sta jo kasneje dva nemška pesnika uporabila v svoji pesmi. Na podlagi le-teh pa je nastal libreto za opero. Lohengrin, glavni operni junak, je skrivnostni vitez sv. Grala, ki ga na Elzino prošnjo pripelje labod. Postane njen rešitelj, se kasneje z njo poroči, vendar ji postavi pogoj, da ga nikoli ne sme vprašati za ime. Med najbolj znanimi deli te opere je poročna koračnica, pri kateri sodeluje tudi pevski zbor. } (v spletni brskalnik vpiši: Wagner Lohengrin Prelude to act 3) in ugotovi, kaj mu sledi:

Wagner je besedila za svoje opere pisal sam. Skoraj vsa so bila vpeta v germansko mitologijo. Mogoče je to dejstvo vodilo Hitlerja in njegove nacistične veljake, da so Wagnerjevo glasbo uporabili v svoje propagandne namene.

Poslušaj {Ježo Valkir;Opera Valkira je druga izmed štirih oper, ki tvorijo tetralogijo Nibelunški prstan (Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov). Ježa Valkir z začetka 3. dejanja opere Valkira sodi med najbolj znane dele iz te opere.} (v spletni brskalnik vpiši: Wagner Ride of the Valkyries) in ugotovi, v katerem znanem filmu so to glasbo uporabili kot filmsko podlago za helikopterski desant na vietnamsko vas.

GIUSEPPE VErDI

Iz množice Verdijevih oper je kar težko izbrati tiste najlepše. Mednje sodijo: Traviata z napitnico, Nabucco z zborom sužnjev, Aida z zmagoslavno koračnico, Ples v maskah s preludijem k 2. dejanju, Moč usode z uverturo in Trubadur s {kabaleto;Originalni naslov arije kabalete je Di quella pira l' orrendo foco, kar bi v prevodu pomenilo Strašni plameni te grmade. Kabaleta je oznaka za arijo, ki ima posebno ritmično spremljavo za dramatični prikaz vznemirjenosti. Njej nasprotna je umirjena arija kavatina (npr. Casta diva), bolj liričnega značaja.}. Poslušaj zbor iz opere Trubadur in ugotovi, na katero tolkalo igrajo na odru.

Ena največjih Verdijevih mojstrovin je kvartet Lepo dekle ljubezni iz opere Rigoletto. V njem skladatelj razvije štiriglasni kontrapunkt. Vsakemu izmed štirih glasov izbere svoj karakter, te štiri linije pa se druga nad drugo prepletejo v čudovito skladnost. Kvartet poslušaj (v spletni brskalnik vpiši: Verdi Bella Figlia Dell'Amore) in poveži naštete karakterje s slikovnim prikazom.

{4;1;2;3} Gilda: od Mantovskega vojvode zavržena Rigolettova hči

{3;1;2;4} Mantovski vojvoda: pripravljen, da osvoji srce vsake ženske

{1;2;3;4} Magdalena: se brani pred ljubimcem, vendar ne preveč

{2;1;3;4} Rigoletto: dvorni norec, ki bi se smrtno maščeval vojvodi

<NAZAJ
>NAPREJ232/248