Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

povzetek

Dobrih štiristo let je minilo od skromnih začetkov Jacopa Perija ter njegovih dveh oper Daphne in Euridice (ohranjena je zgolj zadnja).

Opera Euridice, napisana za poroko Marije Medičejske in francoskega kralja Henrika IV., je krstno izvedbo doživela leta 1600 v Firencah.

Libreto je na osnovi Ovidovih Metamorfoz napisal Ottavio Rinuccini.

Prvi je operi dal odmevnejšo vlogo francoski kralj Ludvik XIV., imenovan tudi sončni kralj . Njegov dvorni skladatelj je bil J. B. Lully. V Benetkah pa so zgradili prvo javno operno hišo Teatro San Cassiano. Danes v tem mestu kanalov kraljuje slavna operna hiša La Fenice. Imenovana je po mitološkem ptiču feniksu , ki zgori v pepel, potem pa se iz njega ponovno rodi . Taka je bila tudi usoda te operne hiše, ki je kar trikrat pogorela , Benečani pa so jo vedno znova na novo zgradili.

Svetovno slavo nosijo tudi številne druge operne hiše. Nekatere izmed njih so navedene v desnem stolpcu (v levem pa so namigi):

ime v italijanščini pomeni lestvica
{La_Scala;Covent_Garden;Bolšoj_teater;sydneyjska_opera}
kraljeva operna hiša – samostanski (Co(n)vent) vrt {Covent_Garden;La_Scala;Bolšoj_teater;sydneyjska_opera}
veliki teater
{Bolšoj_teater;La_Scala;Covent_Garden;sydneyjska_opera}
obliko ima po jadrih
{sydneyjska_opera;La_Scala;Covent_Garden;Bolšoj_teater}

<NAZAJ
>NAPREJ236/248