Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

baleti

Operne hiše so po navadi v velikem denarnem primanjkljaju, ki ga le deloma zmanjšuje državna blagajna. Kadar se hočejo izviti iz »rdečih številk«, pa na spored umestijo Hrestača, zimzeleni balet P. I. Čajkovskega. V nekaterih opernih hišah Združenih držav Amerike je v decembru več predstav kot pa ima ta mesec dni. Težko bi izbrali tisto priljubljeno melodijo iz tega baleta, ko pa jih je toliko. Poznane baletne odlomke umesti v pravilne balete, ki jih je napisal Čajkovski.

HRESTAČ

LABODJE JEZERO

TRNULJČICA

ples sladkorne vile,
valček snežink,
arabski ples,
cvetlični valček iz 2. dejanja,
ruski ples,
kitajski ples,
ples labodkov,
ples s čašami (poloneza),
madžarski ples,
napolitanski ples,
mazurka,
pojoči kanarček (Canari qui chante),
Obuti maček in Bela mačka,
cvetlični valček iz 1. dejanja,
Rdeča kapica in volk,

Oglej si odlomek iz baleta Hrestač.

Med najbolj priljubljene balete 20. stoletja sodijo {Žar ptica;Žar ptica (tudi Ognjena ptica ali Ognjeni ptič) je prvi balet izpod peresa I. Stravinskega. Vsebina temelji na dveh ruskih pravljicah. Carjevič Ivan se v začaranem vrtu zlobnega čarovnika Kaščeja zaljubi v eno izmed ugrabljenih, okamenelih princes. S pomočjo Žar ptice čarovnika uniči in vse se srečno konča.}, Petruška in Posvetitev pomladi skladatelja Igorja Stravinskega.

Na spletu poslušaj Danse Sacrale iz Posvetitve pomladi. Kaj je posebnost te glasbe, ki jo v skladbah, napisanih v 19. stoletju, skoraj ne srečamo?

Sodobni baletni koreografi, kot na primer češki koreograf Jiří Kylián, se spopadajo z novostmi, ki jih vpletajo tako v dela klasičnega instrumentalnega repertoarja kot tudi v najnovejše zvočne stvaritve. V razredu si izberite obstoječo glasbo, lahko pa jo ustvarite tudi sami. Ta naj služi plesu, ki pa je lahko zelo inovativen. Ni nujno, da so gibi ritmični, temveč je lahko podoba bolj izrazna. Bolj kot tehnika plesa je pomembna idejna zasnova, ki naj gledalca preseneti, mu spodbudi razmišljanje.

<NAZAJ
>NAPREJ235/248