Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

FRANCIJA IN ŠPANIJA V OPERNEM USTVARJANJU

Levji delež opernega repertoarja so ustvarili italijanski skladatelji s svojim {bel cantom;Italijanski operni izraz bel canto v prevodu pomeni lepo petje. V današnjem času se nanaša na pevsko tehniko, kjer je poudarjena predvsem lepota tona.}. Sledijo jim Nemci, med njimi Carl Maria von Weber s Čarostrelcem, Friedrich von Flotow s svojo Martho in seveda Wagner z urami in urami oper. Med Francozi so se na operni glasbeni Parnas povzpeli Charles Gounod s Faustom, pariško občinstvo je s kankanom iz Orfeja v podzemlju zabaval Jacques Offenbach. V njegovi operi Hoffmanove pripovedke je tudi svetovno znana barkarola. Oglej si izsek filma La vita è bella (Življenje je lepo) v režiji Roberta Benignija, kjer uporabi kot filmsko glasbo tudi barkarolo. Seveda pa vse zasenči opera Carmen Georgesa Bizeta. Najprej poslušaj celotno skladbo z naslovom El Arreglito, ki jo je napisal Sebastian Yradier. Primerjaj jo s habanero iz opere Carmen in ugotovi, katere dele skladbe S. Yradierja je Bizet uporabil v habaneri. Obe deli sta dostopni na spletu.

Tudi Carmen je bila, poleg neštetih opernih predstav, posneta kot film, s Placidom Domingom in Julio Migenes v glavnih vlogah.

Sosednja država, Španija, pa je znana po posebni glasbeno-dramski zvrsti {zarzuela;Glede na to, da se menjavajo med pevskimi in instrumentalnimi tudi govorjeni deli, bi bila ta zvrst bližje opereti kot pa operi.}. Poslušaj priljubljeno arijo "Ay, mi morena" iz zarzuele "Luisa Fernanda", skladatelja {Federica Morena Torrobe;Španski skladatelj in dirigent Federico Moreno Torroba je poznan predvsem po številnih delih za kitaro, v njegovem opusu pa so tudi mnoge zarzuele in dve operi.}. Na spletu poišči izvedbo z Domingom, slavnim tenoristom španskega rodu, ki je znan po vrhunskih izvedbah te arije.

Po čem je še znan?


violinski igri dirigiranju treh tenorjih
Izberi barvo: pravilno, nepravilno

SLOVANI KOT OPERNI SKLADATELJI

Iz veka v vek, iz roda v rod …, duh išče pot – ta Župančičeva misel velja tudi za umetnost in njen razvoj; tako so Verdijevi predhodniki in vzorniki: Rossini, Donizetti in Bellini. Če pa bi iskali očeta ruske velike opere, bi bil to Mikhail Glinka. {Virtuozna uvertura;Kot zanimivost si na spletnem portalu YouTube lahko ogledaš, kako svetovno znani dirigent Valerij Gjergijev to uverturo najraje dirigira s pomočjo zobotrebca. Uvertura v takem tempu, kot jo dirigira on s svojim orkestrom Mariinskij teater iz Peterburga, je za mnoge druge orkestre pretrd oreh.} iz njegove opere Ruslan in Ljudmila je priljubljena po celem svetu. Sledita mu Alexander Borodin, avtor opere Knez Igor, ter veliki Čajkovski z več kot desetimi operami, med katerimi sta najpogosteje izvajani Pikova dama in Evgenij Onjegin.

V času avstro-ogrske Habsburške monarhije se je na Češkem odvijala {»mala vojna«;Podobno »kregarijo« so imeli pripadniki Verdija ali Wagnerja, tako da je po navadi nekdo poslušal dela enega skladatelja in se v velikem loku izognil delom drugega.} med Dvořakovci in Smetanovci. Seveda pa danes z veseljem poslušamo dela obeh skladateljev. Dvořak je ustvaril opero z naslovom Rusalka, v kateri je prekrasna arija mesečku, v celoti dostopna na spletu (v brskalnik vpiši: Dvorak Rusalka Song to the moon).

Med opernimi biseri skladatelja Bedřicha Smetane pa je opera Prodana nevesta, v kateri je priljubljena instrumentalna medigra Ples komedijantov. Poslušaj jo (v spletni brskalnik vpiši: Smetana The Bartered Bride, Dance of the Comedians).

Primerjaj Ples komedijantov z uverturo opere Ruslan in Ljudmila ter ugotovi, katera je prevladujoča violinska tehnika, v kateri igrajo godala. Kot pomoč: con legno v italijanščini pomeni z lesom (godala lok obrnejo narobe in po strunah vlečejo z lesom); sautille – skakajoče (menjava loka navzdol in navzgor je tako hitra, da lok rahlo odskakuje).

 

Tak način igranja je v ospredju tudi v (za orkester izredno zahtevni) uverturi k Prodani nevesti.

<NAZAJ
>NAPREJ234/248