Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naredimo si baterijo

Cilji:

Pripravili bomo preprosto baterijo.

Potrebščine:

  • 4 limone (krompir, paradižnik),
  • žice,
  • LED-žarnica,
  • 4 žeblje, 4 kovance (50 centov).

V limono ali krompir zapičimo na dveh mestih dve različni kovini (žebelj, kovanec, slika 1). Žebelj povežete z žico na LED-žarnico, drugi del LED-žarnice pa povežete z žico s kovancem. Če žarnica ne zasveti, moramo pridobiti večjo napetost. To storimo tako, da več limon, ki smo jih pripravili enako kot prvo, povežemo zaporedno (slika 2).

Slika 1
Slika 2

Korozija in zaščita kovin

Na sliki je prikazan zelo zapleten proces korozije železa na vlažnem zraku. Korozija kovin pogosto poteka zaradi mikrogalvanskih členov, ki nastanejo, ko kovina vsebuje primesi drugih kovin. Če na primer cink vsebuje primesi bakra, bo cink oddajal elektrone. Cink bo prehajal v obliki ionov v okolico, baker bo pa ostal v elementarni obliki.
Prav ta pojav pa je že leta 1820 kemik H. Davy predlagal za antikorozivno zaščito vojaških ladij angleške mornarice. Danes poznamo to zaščito kot KATODNO zaščito. Največ se uporablja za zaščito plinovodov in naftovodov ter zaščito ladij, uporablja pa se tudi za zaščito kovin v gradbeništvu.
Bistvo te zaščite je, da izberemo kovino, ki je bolj reaktivna od tiste, ki jo želimo zaščititi (boljši reducent). Obe kovini povežemo v galvanski člen. Kovina, s katero ščitimo našo kovino, bo imela vlogo anode in bo žrtvena kovina, ker se bo raztapljala, medtem ko bo naša kovina (ladijski vijak, cevovod ...), ki jo ščitimo, nedotaknjena. 

<NAZAJ
>NAPREJ143/245