Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Atomski in ionski radiji

Podani so atomski in ionski radiji elementov 1., 2., 13., 16. in 17. (po starem I., II., III., VI., in VII.) skupine periodnega sistema. Elementi 1., 2. in 13. skupine tvorijo katione, elementi 16. in 17. skupine pa anione. Primerjamo lahko spreminjanje atomskega in ionskega radija po skupinah in periodah.

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

Atomski radij elementov v skupini (narašča/pada) narašča . Ionski radiji kationov so (manjši/večji) manjši od atomskih radijev posameznih elementov. Ionski radiji anionov so (večji/manjši) večji od atomskih radijev posameznih elementov.
<NAZAJ
>NAPREJ173/245