Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vodne raztopine nekaterih snovi so bazične

Spoznajmo lastnosti bazičnih vodnih raztopin.

Oglejmo si enostaven eksperiment, ki prikazuje, kaj se zgodi z navlaženim rdečim lakmusovim papirjem, če ga držimo nad steklenico s koncentrirano raztopino amonijaka.

Kaj opazimo?

Če nad steklenico s koncentrirano raztopino amonijaka s pinceto držimo navlažen rdeč lakmusov papir, ta postane moder.


Pojasnimo opažanja:

Iz raztopine s koncentrirano raztopino amonijaka izhajajo molekule plina amonijaka NH3, ki se na navlaženem indikatorskem papirju raztopijo v vodi. Raztopljene molekule amonijaka nato reagirajo z molekulami vode. Pri tem nastanejo ioni OH (hidroksidni ioni), ki obarvajo rdeč lakmusov papir modro.

Zaradi prisotnosti hidroksidnih ionov je raztopina bazična.

Ali veš, v katerih vodnih raztopinah so še prisotni ioni OH (hidroksidni ioni)?

V vodo vržemo granulo natrijevega hidroksida NaOH. V vodi se natrijev hidroksid dobro topi, njegovi kristali razpadejo na ione, zato so v vodnih raztopinah natrijevega hidroksida prisotni natrijevi ioni Na+ in hidroksidni ioni OH.  Zaradi prisotnosti hidroksidnih ionov je tudi vodna raztopina natrijevega hidroksida NaOH bazična.

Bazične snovi

Bazične snovi,  ki jih v kemijskem laboratoriju najpogosteje srečamo:

Ime baze Formula baze
natrijev hidroksid    
NaOH
amonijak NH3
natrijev hidrogenkarbonat    NaHCO3
barijev hidroksid
Ba(OH)2

<NAZAJ
>NAPREJ207/264