Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Univerzalni indikator

Z univerzalnim indikatorjem lahko ocenimo pH-vrednost vodnih raztopin.

Kaj je univerzalni indikator?
Univerzalni indikator je mešanica barvil. Vsako barvilo spremeni barvo v različnem pH-območju. Tako lahko na območju pH–lestvice sestavimo barvno lestvico, s katero preiskovanim raztopinam ocenimo pH-vrednosti. pH-vrednosti lahko določamo samo neobarvanim raztopinam, saj barva raztopine moti natančno določanje pH-vrednosti z barvno lestvico univerzalnega indikatorja. Številke so vrednosti pH.


Barvna lestvica univerzalnega indikatorja


Kako ugotovimo, kakšne so pH-vrednosti nekaterih snovi 

Ko želimo ugotoviti pH-vrednost trdnih snovi, kot je npr. pecilni prašek, moramo  snov najprej raztopiti v vodi, da dobimo vodno raztopino snovi. Vedeti moramo, da pH - vrednosti lahko izmerimo le vodnim raztopinam snovi.

Vzorce posameznih snovi pripravimo tako, da jih damo v čašo z vodo in dodamo raztopino univerzalnega indikatorja. Raztopino posamezne snovi pomešamo in določimo pH-vrednost vodne raztopine preiskovane snovi z barvno lestvico univerzalnega indikatorja.

Limona
Pecilni prašek
Snov pH-vrednost Kislost/bazičnost
raztopine snovi
limonov sok
3 kisla
destilirana voda 7 nevtralna
pecilni prašek
9 bazična

<NAZAJ
>NAPREJ229/264