Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Kemijska reakcija nevtralizacije

Dopolnite enačbo kemijske reakcije, ki ponazarja, kaj se dogaja pri reakciji nevtralizacije klorovodikove kisline HCl z natrijevim hidroksidom NaOH.

HCl(aq) + NaOH(aq) $\rightarrow$ NaCl(aq) + H2O(l)

H3O+ (aq) + OH- (aq) $\rightarrow$ 2 H2O (l)

2.

Nevtralizacija

Dopolnite trditve:

Reakcija nevtralizacije je reakcija med kislino in bazo .

V človeškem želodcu je prisotna klorovodikova kislina s formulo HCl . Če zaužijemo preveč kislih snovi, se količina kisline v želodcu poveča . Sredstva, ki jih uporabljamo za zmanjševanje odvečne kisline v želodcu, vsebujejo bazično snov, ki nevtralizira odvečno kislino v želodcu. S tem se raven želodčne kisline zmanjša . Želodčne težave, ki jih povzroči zvečanje ravni kisline v želodcu, so tako omiljene.

3.

Določanje pH-vrednosti

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

Z indikatorji, kot so moder lakmusov papir, rdeč lakmusov papir, fenolftalein in nekateri drugi, lahko ugotovimo, ali je snov kisla, bazična ali nevtralna . S temi indikatorji ne moremo oceniti, kako močno kisla oz. bazična je neka vodna raztopina. Da vodni raztopini določimo številčno vrednost, ki opredeljuje, kako kisla oz. bazična je, pa moramo uporabiti univerzalni indikator.
4.

pH-vrednosti človeških tekočin

Kako lahko opredelimo pH-vrednosti navedenih človeških tekočin, če so v laboratoriju izmerili naslednje pH-vrednosti: pH-vrednost krvi 7,4, pH-vrednost tekočine v hrbtenjači 8,0 in pH-vrednost sline 5,4, pH-vrednost urina 6,0.

<NAZAJ
>NAPREJ233/264