Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Reakcija nevtralizacije

Oglejmo si film, ki prikazuje, kako lahko kemijsko reakcijo nevtralizacije med vodno raztopino klorovodikove kisline in vodno raztopino natrijevega hidroksida zasledujemo z indikatorjem iz ekstrakta rdečega zelja.


Podobno, kot je prikazano na filmu, potekajo tudi kemijske reakcije nevtralizacije med nekaterimi drugimi vodnimi raztopinami kislin in baz. Primer nevtralizacije je tudi delovanje kislega dežja, ki uničuje umetnine, narejene pretežno iz apnenca. Apnenec je kalcijev karbonat, CaCO3, ki reagira z dežjem, ki je zaradi prisotnosti žveplovih oksidov kisel. Posledica tega je nastanek soli, ki jo dež spira z umetnine, ki zato izgublja svojo prvotno obliko. Umetnina se uničuje.

Nevtralizacija

Če ste si ogledali film spremljanja reakcije nevtralizacije z indikatorjem iz ekstrakta rdečega zelja, lahko ovrednotite naslednje trditve.
 

Če indikatorju iz ekstrakta rdečega zelja dodamo vodno raztopino kisline, se indikator obarva rdeče.

Drži. Ne drži.

Če indikatorju iz ekstrakta rdečega zelja dodamo vodno raztopino baze, se indikator obarva zeleno.

Drži. Ne drži.

Ko vodni raztopini kisline dodamo vodno raztopino hidroksida, poteče reakcija nevtralizacije.

Drži. Ne drži.

Ko vodni raztopini kisline dodamo vodno raztopino hidroksida, se barva indikatorja iz ekstrakta rdečega zelja spremeni v modro vijoličasto.

Drži. Ne drži.

Indikator iz ekstrakta rdečega zelja lahko uporabljamo le za ugotavljanje kislosti vodnih raztopin.

Drži. Ne drži.

Indikator iz rdečega zelja se obarva zeleno, če je raztopina nevtralna.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ231/264