Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kaj povedo formule

Kaj pomeni, da je ogljikov dioksid binarna spojina?

Oglejte si formulo molekule in dopolnite besedilo.

Molekula, ki jo predstavlja zapis, je molekula spojine (spojine/elementa). Molekula je sestavljena iz (vpišite z besedo) enega atoma ogljika in enega kisikovega atoma. Molekula je sestavljena iz (vpišite številko) 2 atomov.

Oglejte si formulo molekule in dopolnite besedilo.

Molekula, ki jo predstavlja zapis, je molekula (izberite: spojine/elementa) elementa . V molekuli so (vpišite številko) 4 atomi (vpišite ime elementa) fosforja .  

Veliko snovi je bele barve in v trdnem agregatnem stanju

Kuhinjska sol ali natrijev klorid

Kuhinjska sol je zgrajena iz ionov. Te delce boste spoznali pozneje. Formule takih spojin pa ne zapišemo kot molekulsko formulo, temveč jo zapišemo kot enostavno (empirično) formulo spojine — formulsko enoto, ker ne vemo, koliko natrijevih in kloridnih ionov je v enem kristalu natrijevega klorida. Podrobneje boste spoznali različne ionske spojine v poglavju Povezovanje delcev, v enoti Ionska vez.


Zapis predstavlja formulsko enoto natrijevega klorida.

Koliko natrijevih ionov je v formulski enoti natrijevega klorida (vpišite številko)? 1 Koliko kloridnih ionov je v formulski enoti natrijevega klorida (vpišite številko)? 1
<NAZAJ
>NAPREJ28/264