Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kationi

Tudi atomi elementov iz prve skupine periodnega sistema so zelo reaktivni, ker imajo v zunanji lupini samo en elektron, ki ga radi oddajo atomom drugih elementov.

Tako dosežejo elektronsko konfiguracijo, kot jo imajo atomi žlahtnih plinov, torej polno zunanjo lupino. Pri tem nastane pozitivni ion, ki ga imenujemo kation. Tak ion ima električni naboj 1+. Tudi pri zapisu kationa število 1 opustimo.

Atomi elementov iz druge skupine periodnega sistema oddajo dva elektrona, zato imajo električni naboj 2+.

V spojinah se med seboj povezujejo kationi in anioni.


Kakšen je naboj kationa elementa iz tretje skupine periodnega sistema?


3+.

V tretjo skupino elementov spada tudi indij, ki se med drugim uporablja za izdelavo zaslonov na dotik. Animacija: Nastanek natrijevega kationa

Oglejte si animacijo in odgovorite na spodnje vprašanje.

 


Koliko elektronov ima ion natrija na zunanji lupini? 8
<NAZAJ
>NAPREJ47/264