Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Topnost kuhinjske soli in sladkorja

Ali se sladkor in kuhinjska sol (NaCl) med seboj razlikujeta po topnosti v vodi?

Oglejmo si animacijo, kjer je prikazano kako poteka raztapljanje kuhinjske soli v vodi.

SKLEP: Kuhinjska sol (NaCl) se v vodi raztopi. Polarna snov (voda) raztaplja kuhinjsko sol (NaCl), ki je tudi polarna snov, saj je sestavljena iz ionov. Opazimo lahko, da molekule vode obdajo ione in jih "vlečejo" iz kristalne mreže. Molekule vode se namreč s svojim pozitivnim polom približajo kloridnim ionom (anionom) in s svojim negativnim polom natrijevim ionom (kationom).

Zapomnimo si: »Podobno se topi v podobnem«.


Oglejmo si animacijo, kjer je prikazano kako poteka raztapljanje sladkorja v vodi.

SKLEP: Sladkor se v vodi raztopi. Polarna snov (voda) raztaplja sladkor, ki je tudi polarna snov. Kristal sladkorja je zgrajen iz polarnih molekul sladkorja. Molekula sladkorja je polarna, ker je zgrajena iz različnih atomov.

Zapomnimo si: »Podobno se topi v podobnem«.

<NAZAJ
>NAPREJ90/264