Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

V naravi najdemo samorodne tudi nekatere nekovine, na primer žveplo in ogljik. Samorodno žveplo najdemo ob pobočjih ognjenikov. Žveplove pare, ki izhajajo iz kraterja ognjenika, se ohladijo in izloči se trdno žveplo. Žveplo najdemo tudi pod zemeljsko površino.

Vulkan na Sumatri

Samoroden ogljik najdemo v obliki diamanta in grafita.

Diamant
Grafit

Rude, iz katerih pridobivajo kovine, so najpogosteje sulfidi, sulfati, karbonati in oksidi. Rude, iz katerih pridobivajo posamezne spojine ali elemente, morajo vsebovati veliko teh spojin. Dostopnost do njih pa ne sme biti preveč zahtevna in draga. Pomembni viri surovin so karbonati, sulfati, oksidi, fosfati, silikati in druge snovi.

Starodavne peči za žganje karbonata

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

Kamnine v naravi so zmesi različnih mineralov . V naravi redko najdemo čiste kovine. Samorodno žveplo najdemo ob pobočjih ognjenikov.
<NAZAJ
>NAPREJ141/264