Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba gliv

V neposrednem stiku z glivami smo največkrat v jesenskih mesecih kot nabiralci gob. Nekatere vrste (npr. šampinjoni, bukov ostrigar) je za prehrano mogoče kupiti vse leto. Te gobe gojijo v posebnih gojiščih, kjer nadzirajo temperaturo in vlago.

Enocelične glive kvasovke uporabljamo pri pripravi hrane ali pijač: s pomočjo delovanja gliv ljudje delamo kruh, vino in pivo. Skupina gliv, ki jih največ uporabljamo v prehrambeni industriji, so glive kvasovke. Ob odsotnosti kisika kvasovke iz sladkorjev, ki so v substratu (npr. ječmenov slad za pivo ali zmleto grozdje za vino), izdelujejo alkohol in sproščajo ogljikov dioksid. Če pa je na voljo kisik, poteka v glivah kvasovkah celično dihanje, pri katerem se sladkorji razgradijo na vodo in ogljikov dioksid.

Uporaba gliv v zdravstvu

Nekatere glive, zlasti iz skupine plesni so, podobno kot nekatere bakterije, v medicini pomembne predvsem za izdelavo nekaterih antibiotikov – snovi, ki zavirajo rast bakterij ali povzročajo njihovo smrt. Medicinski pomen ima približno $40$ vrst gliv.

Kdo je odkril prvi antibiotik

Koliko vrst  je gliv in koliko vrst gliv povzroča bolezni

Primer glivične bolezni pri ljudeh in pri rastlinah

Ali so katere izmed gliv tudi zajedavci?

Drži. Ne drži.

Ali so katere izmed gliv tudi proizvajalci?

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ134/332