Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Glive imajo v ekosistemu vlogo potrošnikov in razkrojevalcev.

Nekatere mnogocelične glive pod površjem tvorijo preplet hif, imenovan podgobje ali micelij. Na miceliju se nad površjem razvijejo plodišča ali trosovniki, čemur velikokrat rečemo kar gobe. Na plodiščih se razvijejo trosi ali spore, s katerimi se glive nespolno razmnožujejo.

Številne vrste pravih gliv (npr. gobani, mušnice ali golobice) živijo v sožitju z drevesi, čemur pravimo mikoriza. Brez sožitja bi drevesa rasla veliko počasneje, bila bi tudi manjša.

Glive imajo velik pomen v življenju človeka. Nekatere so pomembne kot prehrana, nekatere uporabljamo pri pripravi hrane in pijač, nekatere so pomembne za proizvodnjo zdravil – antibiotikov.

Najbolj strupena goba, ki uspeva v naših gozdovih

Zgradba glive

Včasih pravimo, da rasteš kot goba po dežju. To seveda velja predvsem za razvoj plodišč. Avtor filma je fotografiral rast užitnih gob šiitak v obdobju 4 dni in jih združil v 23 sekund dolg film.

<NAZAJ
>NAPREJ135/332