Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Oploditev

Semenčice
Semenčice so navadno veliko manjše od jajčec in merijo približno 10 mikrometrov. Semenčice vsebujejo dednino in manjše zaloge hranilnih snovi, ki omogočajo semenčici, da pride s pomočjo bička do jajčeca. Samci proizvedejo veliko semenčic, tudi več sto milijonov, in s tem povečajo možnost oploditve.

Jajčece
Jajčeca vsebujejo dednino in tudi založne snovi za razvoj zarodka. Jajčece ženske človeka meri približno 200 mikrometrov in je vidno tudi s prostim očesom. Ne more se samostojno premikati.


Spermij in jajčece. Ali opaziš razliko v velikosti celic? Ali veš, katera je moška in katera je ženska spolna celica?

Združitvi moške in ženske spolne celice pravimo oploditev.

Živali imajo zelo različne strategije glede števila potomcev

Za nekatere živali je značilno zelo številno potomstvo (npr. večina členonožcev in rib), nekatere, (npr. sesalci in ptiči) pa imajo razmeroma malo število potomcev.

Primer zelo številnega potomstva

Primer maloštevilnega potomstva

<NAZAJ
>NAPREJ223/332