Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zunanja in notranja oploditev

Preberite spodnji odstavek in dopolnite manjkajoče besede.

Glede na mesto, kjer pride do združitve semenčice in jajčeca, ločimo zunanjo in notranjo oploditev: zunanja oploditev poteče zunaj telesa samice, notranja pa v samici.

Zunanja oploditev je značilna predvsem za vodne organizme, npr. ribe, kjer semenčice, ki so gibljive, plavajo do jajčec, ki so negibljive. Pri zunanji oploditvi je pomembno, da samci in samice spustijo svoje spolne celice hkrati in čim bližje skupaj, saj imajo semenčice le malo založnih snovi, ki jim omogočajo gibanje oz. iskanje jajčec.


Primer zunanje oploditve: lososi so se zbrali v tolmunu potoka, kjer samice izlegajo jajčeca – ikre, samci pa v njihovo bližino sproščajo semenčice.

Razmisli, kaj bi se zgodilo, če bi se na podoben način kot ribe razmnoževale kopenske živali, npr. plazilci v puščavi.

Večina kopenskih živali ima notranjo oploditev, za katero je značilno, da poteče v telesu samice. Samec v samico vnese semenčice, kjer le-te oplodijo jajčece. Samičini spolni organi lahko dodajo jajčecu hranilne snovi ali jih obdajo s snovmi, ki ščitijo jajčece (npr. jajčna lupina) Tudi nekatere vodne živali imajo notranjo oploditev, npr. nekatere vrste rakov, rib in morskih sesalcev.


Primer notranje oploditve: pri parjenju samec in samica pingvina stakneta kloaki (skupno izvodilo za urin, iztrebke in spolne celice), pri čemer samec sprosti svoje semenčice v kloako samice, kjer pride do oploditve jajčeca.

<NAZAJ
>NAPREJ224/332