Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Književna vrsta oz. zvrst, ki ji pripada Županova Micka, je komedija ali veseloigra. Za komedijo je značilno, da se gledalci zabavajo na račun določenih poudarjenih značajev ali situacij, v katerih se znajdejo glavni junaki, ali samega besedila.

Anton Tomaž Linhart (* 1756, Radovljica, † 1795, Ljubljana) je bil začetnik komedije na Slovenskem. Napisal je komediji Županova Micka (1789) in Ta veseli dan ali Matiček se ženi (1790). Bil je tudi zgodovinar (napisal je kratko zgodovino dežele Kranjske). Poleg tega je bil šolski komisar ljubljanskega okrožja (povečeval je število podeželskih osnovnih šol v Ljubljani) in priložnostni skladatelj. Zavzemal se je za ustanovitev osrednje in javne študijske knjižnice v Ljubljani. Pri svojem delu je bil zelo predan.

Njegovo podobo smo dolgo poznali le v obliki črnega profila na bakrorezu, ko je imel Linhart 24 let. V Radovljici, Linhartovem mestu, je kipar Stane Kolman to podobo prenesel na spomenik v obliki odprte knjige. Leta 2010 je digitalizacija avstrijske nacionalne knjižnice omogočila odkritje njegovega portreta.

Del spomenika Linhartu v Radovljici

Kako bi ustrezno dopolnil besedilo? V pomoč so ti besede: veseloigra, dejanje, položajski, značajski, 1789, gledališče, nenavaden, smešno.

Županova Micka je kratka veseloigra (komedija) v dveh dejanjih /aktih. Linhart jo je priredil po komediji dunajskega dramatika Josepha  Richterja Vaški mlin (Die Feldmühle). Temelji na položajski /situacijski in značajski komiki. Ideja same veseloigre je danes zbledela, ob nastanku pa je bila zelo aktualna, saj je slovenski kmet »premagal« plemiča in se iz njega ponorčeval. Županovo Micko so prvič uprizorili v Ljubljani konec leta 1789 . Ta uprizoritev velja za rojstni dan slovenskega gledališča .


V komedijah je osrednji lik značajsko nekoliko nenavaden (namišljeni bolnik, skopuh). Poigrava se z življenjem ljudi okoli sebe, v razpletu pa šele uvidi dejansko stanje, čeprav mu ga prej že posredujejo ostali liki, vendar jim ne verjame. V svoji zaslepljenosti deluje smešno .

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ298/463