Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Kaj si se naučil o romantiki? Dopolni besedilo tako, da v prazno polje potegneš ustrezni podatek, naveden pod besedilom.

Romantika

– Je umetnostna smer, ki se je Evropi razvila v polovici stoletja.
– Je na Slovenskem trajala od leta do .
– Je poudarjala , notranjo lepoto, hrepenenje posameznika.

– Je izpostavljala razkol med stvarnostjo in idealom, zaradi česa se romantični junak zatekal v svet in narave.
– Se je najlažje izrazila v . V evropskih književnostih so poleg pesmi nastajali pisemski oz. dnevniški , romani v verzih in zgodovinske drame.

1. 2. 19. 1830 1848 1849 čustva domišljije realnosti liriki epiki zapisi romani

Pomembni evropski ustvarjalci v romantiki

Anglež {George Noel Gordon Byron;Njegovo najbolj znano delo je pesnitev v verzih Romanje grofiča Harolda.}, Nemec {Johann Wolfgang von Goethe;Goethejevi najbolj znani deli sta pisemski roman Trpljenje mladega Wertherja in dramska pesnitev Faust.}, Rus {Aleksander Sergejevič Puškin;Napisal je roman v verzih Jevgenij Onjegin. Tako kot Prešeren je imel tudi Puškin svojo muzo. To je bila Ana Petrovna Kern. V Ano se je Puškin na prvi pogled močno zaljubil. Njegova ljubezen do nje je bila tipično romantična, močna in strastna, podobno kot pri Prešernu pa tudi nesrečna. Ani je Puškin posvetil pesem A. P. Kernovi.}, Francoz {Victor Hugo;Najpomembnejši deli Victorja Hugoja sta romana Nesrečniki in Notredamski zvonar. Po obeh romanih so nastale tudi filmske uprizoritve, muzikali in risanke.}

POMEMBNI SLOVENSKI USTVARJALCI V ROMANTIKI

Dopolni.

France Prešeren , Matija Čop , Andrej Smole , Miha Kastelic , Jernej Kopitar , Janez Cigler , Anton Martin Slomšek .

POMEN ROMANTIKE IN PREŠERNA ZA SLOVENCE

France Prešeren je dvignil slovensko književnost na evropsko raven. Njegovo veličino so ljudje prepoznali šele po njegovi smrti.  Matija Čop je začel z znanstvenim raziskovanjem {književnosti;literature} , s čimer je postavil temelje literarni teoriji in literarni zgodovini ter kritiki na Slovenskem.

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.


Razmisli in naredi načrt, kako bi lahko svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ346/463