Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

URŠKA (Se je medtem oklenila Prešerna.): Ljubi moj papá, tolikokrat sem mislila nate!
PREŠEREN: Kako je s teboj, deklič? Tvoja lahkomiselnost ti ni bila v škodo, {rajtam;si mislim}.
URŠKA: Res ne. Zelenko je dober mož, rada se imava. Pa spreten je, povsod se znajde ... Zdaj je {olastninil;poceni kupil} kar nekaj dobrih podjetij, nič nama ne manjka. Samo ... no, pustimo to. In ti? Dajmo, sedimo kam, da se kaj pomenimo. Oh, pa niti ne vprašam – sta lačna, žejna?
POVODEN: Urška, sestanek ... Župana ne smeva pustiti čakati, pozna sva že.
URŠKA: Saj res, vse mi je zletelo iz glave ... Dajta mi naslov in telefonsko številko, takoj ko bom prosta, vaju pokličem.
PREŠEREN: Morava še {kvartir;stanovanje, bivališče, prenočišče} v kaki krčmi najti.
URŠKA: Krčmi, zaboga! Najina vila pa prazna! Vaju lahko poprosim, da sta najina gosta? Zelenko, dragi, pokliči Fredija, da ju odpelje domov. Ne, nobene besede, prosim, ni govora, da vaju izpustim. Oh, kako nam bo lepo!
Odlomek

Ali se dogajanje v besedilu Alenke Goljevšček sklada s tvojimi predstavami o življenju Urške in povodnega moža pred branjem? Svoj odgovor zapiši.

Ali so trditve o besedilu pravilne ali ne? Izberi drži, če je trditev pravilna, in ne drži, če je napačna.

Besedilo je namenjeno uprizoritvi.

Drži. Ne drži.

V njem nastopajo vse na začetku navedene osebe.

Drži. Ne drži.

Vzeto je z začetka besedila Srečna draga vas domača.

Drži. Ne drži.

Prizorišče v njem se spreminja.

Drži. Ne drži.

Na začetku besedila je navedeno, kam je postavljeno dogajanje. Katero od spodnjih okolij bi ustrezalo dogajalnemu času in prostoru v besedilu? Svoj odgovor utemelji.

  {ne_ustreza;ustreza} {ustreza;ne_ustreza}   {ne_ustreza;ustreza}

<NAZAJ
>NAPREJ438/463