Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Zgradba dramskega besedila:

 

 

Ker je besedilo dramsko in je perspektiva v njem komična, ga uvrščamo med komedije, tj. dramska besedila s srečnim razpletom. Avtorji skušajo komičnost/humornost doseči na različne načine:

  • s smešnimi situacijami,
  • s smešenjem (značajskih lastnosti) oseb,
  • s smešnimi besedami …

Besedilo Srečna draga vas domača se nanaša na vsebino Povodnega moža, a jo na nek način preoblikuje, smeši (npr. Urška in povodni mož sta postavljena v novo okolje, ni več sledi temačnosti dogajanja, zabrisana je meja med resničnimi osebami in književnimi liki – Prešeren, Urška in povodni mož …), zato lahko v tem primeru govorimo tudi o parodiji oz. travestiji.

Pred tabo je še en večji ustvarjalni izziv. Po vzoru besedila Srečna draga vas domača komično preoblikuj v dramsko obliko še pesem O Vrba! srečna draga vas domača.

Alenka Goljevšček se je rodila 1933 v Ljubljani. Znana je kot slovenska pisateljica in dramatičarka ter zbiralka slovenskega ljudskega izročila. Piše za otroke in odrasle.


Morda poznaš njeno zbirko iger za otroke Čudežni kamen, komedija Srečna draga vas domača pa je bila objavljena v zbirki dramskih besedil Pod Prešernovo glavo.

Sedaj pa kritično presodi, kako dobro si usvojil cilje tega poglavja.
Razmisli in naredi načrt, kako bi svoje znanje dopolnil, izboljšal.

<NAZAJ
>NAPREJ440/463