Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
10.

Opazuj rabo vejice v Ledinem besedilu. Zakaj v dveh primerih vejice med medmetom in preostalim delom povedi ni, v ostalih pa je? Utemelji svoj odgovor.

11.

Kje manjkajo vejice? Leda je namreč prava mojstrica pri postavljanju vejic, zato jo vsi sošolci prosijo za pomoč. Tokrat si na vrsti ti, da jim pomagaš. Označi mesto, kjer bi morala biti vejica.

"Aja nisem vedel, da bi moral priti na preduro," se je izgovarjal Mitja. Učiteljica z odgovorom ni bila zadovoljna in je rekla: "O to pa je nekaj novega." Iz zadnje klopi se je oglasil bambrbam – Miha je namreč želel preusmeriti učiteljičino pozornost. "Pššt ne prekinjaj me!" ga je opozorila. Mitja je še enkrat rekel: "Res sem pozabil. Zakaj mi ne verjamete eh. Morate mi verjeti." Učiteljica ga je pogledala in se nasmejala: "Ti pa se vedno izmažeš marička."
12.

Podobno zgodbo kot Leda ima tudi njen sošolec Peter. Vendar pa v njegovem besedilu manjkajo medmeti. Kateri medmeti manjkajo? Označi jih, nato sličice dopolni z medmeti.

Bil je lep sončen dan. Sedel sem na klopci v parku. Iz grma se je zaslišalo čivkanje, konji so s kraguljčki cingljali po poti in skupina deklet se je veselo hihitala. Počasi sem vstal, ko je kar naenkrat nekaj resknilo. S časopisom sem zakril zadnjico in se skrivoma odpravil proti domu.

1
2
3
4
13.

Kdaj si se pa ti znašel v zagati? Zapiši kratko pripovedovalno besedilo o svojem doživetju, v katerega vključi čim več medmetov različnih vrst in členkov. Besedilo naj ti pregleda učitelj oz. učiteljica.

<NAZAJ
>NAPREJ71/547