Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preizkus znanja 1

Preberi besedili 1 in 2 ter reši naloge od 1 do 21.

Besedilo 1

Stanka je stara 62 let. Visoka je 162 cm. Njena teža niha med 60 in 65 kilogrami. Ima ozka ramena in ozek pas. Je svetle polti. Njen obraz je nekoliko podolgovate oblike. Lase si barva v svetlo rjave ali oranžne odtenke. Pričesko ima vedno urejeno, največkrat pristriženo na paž, ki ji sega do ramen. Okrog svetlozelenih oči z dolgimi trepalnicami in tanjših ustnic ima drobne gubice. Ob rahlo prifrknjenem nosu ima svetlo materino znamenje.

Stanka se rada oblači modno, a zadržano. V službo nosi kostime znanih modnih znamk, umirjenih barv in kakovostnih materialov, poleti pa tudi obleke živahnejših barv, ki jih kombinira s suknjičem ali pleteno jopico. Poslovna oblačila ji pogosto po naročilu sešije tudi šivilja. Na delovnem mestu ima največkrat obute čevlje s srednje visoko peto. V prostem času nosi udobnejša oblačila, pogosto hlače, srajco in nizke čevlje, poleti pa preproste obleke in sandale. Med modnimi dodatki ima najraje preprost in neopazen nakit, vedno ima pripete zlate ali srebrne uhane, na roki pa nosi prstan. Vedno si nadene tudi uro. Doma nosi stara, ponošena oblačila, na primer trenirko in bombažno majico s kratkimi ali dolgimi rokavi.

Stanka ima slabše razvita vonj in okus, zato pri jedeh ni posebno izbirčna, ni pa ljubiteljica zdrave prehrane in mesa, še posebej ne mara piščanca. Pogosto tudi pozabi na zajtrk, zvečer pa najraje je kruh z marmelado ali sirom in salamo. Kosila, ki jih pripravi njen mož, so raznolika, najraje ima močnate jedi ali jedi na žlico, na primer štruklje, cmoke, joto, ričet, različne obare.

Je precej sladkosneda, včasih si privošči tudi čips. Trudi se, da bi popila več vode in omejila kavo. V zadnjem času se pogosto skuša držati različnih diet, a pri tem ni preveč vztrajna.

V prostem času predvsem pospravlja. Skoraj vsak dan sesa in briše prah. Redkeje gleda televizijo ali se odpravi na sprehod. Rada hodi v gledališče in se druži s prijatelji. Sicer ima prostega časa malo, saj pogosto pazi na vnuka in skrbi za ostarelo mater, ob večerih pa se velikokrat pripravlja tudi na službene obveznosti, ki jo čakajo naslednji dan. Preden zaspi, vedno bere leposlovje.

Živi v stanovanjski hiši v vasi Križ pri Komendi, skupaj z možem. Po poklicu je sodnica. V službo se vozi v Kamnik, in sicer s svojim avtomobilom.

Besedilo 2

Stanka je po značaju zelo zgovorna in družabna oseba. Hitro naveže stike in pozna veliko ljudi. Ko se z njo pogovarjaš, te vedno preglasi, zato hitro dobiš občutek, da te ne posluša. V večji družbi je rada v središču pozornosti, veliko se smeji in zabava. Nima dlake na jeziku, saj ljudem vedno pove, kar si misli, zato se tudi večkrat prepira z možem.

Njeni največji značajski vrlini sta delavnost in skrb za druge, predvsem družino. Na delovnem mestu velja za strogo, avtoritativno in dosledno osebo, ki je vedno pripravljena na nove izzive, v zasebnem življenju pa se sprememb precej boji, zato hodi po ustaljenih tirnicah.

Skoraj ves prosti čas posveča svoji 90-letni mami, ki težko skrbi zase. Ta pravi, da je Stanka zelo pametna in že od malih nog pridna oseba. Vedno na pomoč priskoči tudi nama s sestro, kadar jo potrebujeva. Pogosto jo za naju pretirano skrbi, čeprav sva obe že odrasli in samostojni osebi.

<NAZAJ
>NAPREJ108/547