Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preizkus znanja 4

Preberi besedilo Giovannija Boccaccia, na katerega se navezujejo naloge od 1 do 21.

Filostratova novela je najprej ranila srce poslušajočih žensk s trohico sramu, o čemer je pričala poštena rdečica, ki se je pokazala na njihovih licih; ko pa so nato druga drugo pogledale, so se komaj mogle ubraniti smeha in so jo poslušale z rahlim smehljajem. Zdaj, ko je Filostrato končal, se je kraljica obrnila k Emilii in ji ukazala, naj nadaljuje. Ta je začela vzdihoma, kakor bi jo bil kdo iz spanja prebudil:

Ljubke mladenke, ker sem se z neko svojo mislijo mudila precèj časa daleč od tod, se bom mogla pokoriti kraljičinemu povelju z zgodbo, ki utegne biti mnogo manj vredna, kakor bi bila, če bi moj duh poprej ne bil odsoten; pripovedovati vam nameravam o neumni zmoti neke mladenke, ki jo je njen stric s prijaznim {dovtipom;šaljivo izražena misel} zavrnil – kajpada, če bi ona imela toliko soli, da bi ga razumela.

Neki {Fresco de Celatico;izg. Fresko de Čelatiko} je imel nečakinjo, ki so jo ljubkovaje imenovali {Cesca;izg. Česka, okrajšano žensko ime Francesca}. Bila je sicer lepe postave in zalega obraza (ki pa ni bil tako angelski, kakor smo jih že pogosto videle), a imela je samo sebe za tako visoko in plemenito, da se je navadila {grajati;očitati, naštevati napake} moške prav kakor ženske in vse, karkoli je videla, ne da bi bila pri tem upoštevala tudi samo sebe, ko je vendar bila bolj zoprna, {odurna;eksp. neprijazen} in jezljiva kakor katera koli druga, tako da ji ni bilo mogoče ničesar po misli narediti; mimo tega je bila tudi tako {ošabna;ki ima pretirano dobro mnenje o sebi in kaže prezir, zaničevanje do drugih}, da bi bilo prehudo celó tedaj, če bi bila francoska kraljična. Ko je šla po cesti, ji je bilo vse tako hudo nadležno, da je nenehoma vihala nos, kakor da bi smrdel vsak človek, ki ga je videla ali srečala.

Pa pustimo mnoge druge njene zoprne in neprijetne navade. Ko se je nekega dne vrnila k Frescu na dom, se je venomer zmrdovala, se usedla poleg njega

in samó pihala. Zato jo je Fresco vprašal: »Cesca, kako da si se danes, ko je praznik, tako zgodaj vrnila?« Mladenka, ki je bila vsa obvešena z dragulji, je odgovorila: »Res je, da sem se zgodaj vrnila, zakaj zdi se mi, da niso bili moški in ženske na tem svetu še nikdar bolj zoprni in neznosni kakor danes; niti enega ni na ulici, ki bi mi ne bil zoprn kakor nesreča sama; mislim, da je ni na svetu ženske, ki bi ji bilo bolj nadležno kakor meni gledati te zoprne ljudi. Da jih ne bi gledala, sem tako zgodaj odšla.«

Fresco, ki mu njeni odurni običaji niso prav nič ugajali, je rekel: »Hčerka moja, če so ti zoprneži tako zoprni, kakor praviš, ne glej nikoli v zrcalo, če hočeš veselo živeti!«

Toda ona, ki je bila nečimrna kakor {trstika;tudi do štiri metre visoka močvirska rastlina z votlim steblom} in si je domišljala, da je modra kakor {Salomon;modri izraelski kralj}, ni razumela Frescovega dovtipa nič bolje, kakor bi ga bil razumel kak {koštrun;oven}; rekla je celó, da se bo {takisto;tako} kot druge gledala v zrcalu. Taka je ostala v svoji zabitosti do današnjega dne.

(Odlomek iz Dekamerona, in sicer iz osme novele petega dne.)

Pozorno preberi navodila in reši naloge. Ko nalogo rešiš, jo preveri in v skladu z navodili za vrednotenje ustrezno število točk vpiši v za to namenjen okvirček ob nalogi. Točke se bodo samodejno seštevale.

1. Ali ti je bilo prebrano besedilo všeč? Izrazi in utemelji svoje mnenje o besedilu.


Število doseženih točk: /1
<NAZAJ
>NAPREJ394/547