Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vesolje, vejice in vezaji

Oglej si fotografije. Kaj jim je skupno? Odgovori.

Oseba na prvi fotografiji je Herman Potočnik (psevdonim Hermann Noordung), slovenski raketni inženir in pionir kozmonavtike, vesoljskih poletov in tehnologij. Na spletu poišči čim več podatkov o njem, nato pa preveri, koliko si si zapomnil.

Katere šole je obiskoval Herman Potočnik?

Kakšen je bil njegov uradni naziv po končanem študiju na akademiji?

S čim se je intenzivno ukvarjal zadnja štiri leta svojega življenja?

Kakšna naj bi bila glede na Potočnikov učbenik Problem vožnje po vesolju – Raketni pogon vesoljska postaja?

Kako veliko vesoljsko postajo si je zamislil Noordung?

Zasnova Potočnikove vesoljske postaje je opazna tudi v popularni kulturi. Kje meniš, da jo najpogosteje uporabijo?

Kako uspešen si bil? Izberi eno izmed možnosti.

Bi se rad pogovarjal s slavnim inženirjem? Kako bi začel pogovor in kaj bi ga vprašal, če bi imel na voljo 5-minutni telefonski pogovor? Spomni se pravil telefonskega pogovarjanja in sestavi vsaj pet vprašanj.

S sodobno tehnologijo se je tudi v osvajanju vesolja marsikaj spremenilo, postalo bolj uresničljivo. Ob branju nekaterih dosežkov znanstvenikov se boš učil še o vejici in vezaju – kratki črtici, ki nam pomaga pri tvorbi besed.

<NAZAJ
>NAPREJ91/547