Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ljubezen, oh, ta ljubezen

Oglej si fotografije znanih parov in jih poveži s pripadajočimi imeni.


{Robin_Hood_in_Marion;Pepelka_in_princ;Orfej_in_Evridika;Povodni_mož_in_Urška;Jack_in_Rose_(Titanik);Romeo_in_Julija} {Pepelka_in_princ;Orfej_in_Evridika;Povodni_mož_in_Urška;Jack_in_Rose_(Titanik);Romeo_in_Julija;Robin_Hood_in_Marion} {Orfej_in_Evridika;Povodni_mož_in_Urška;Jack_in_Rose_(Titanik);Romeo_in_Julija;Robin_Hood_in_Marion;Pepelka_in_princ}


{Povodni_mož_in_Urška;Jack_in_Rose_(Titanik);Romeo_in_Julija;Robin_Hood_in_Marion;Pepelka_in_princ;Orfej_in_Evridika} {Jack_in_Rose_(Titanik);Romeo_in_Julija;Robin_Hood_in_Marion;Pepelka_in_princ;Orfej_in_Evridika;Povodni_mož_in_Urška} {Romeo_in_Julija;Robin_Hood_in_Marion;Pepelka_in_princ;Orfej_in_Evridika;Povodni_mož_in_Urška;Jack_in_Rose_(Titanik)}

Ljubezen je mogočno čustvo, ki med drugim vodi in usmerja naša življenja. Vplivala je na nastanek vojn, razprtij, povzročila umore, zato ni čudno, da je snov več književnih del, filmov, skladb, gledaliških predstav. Zelo znano dramsko delo s to snovjo (za katero si najbrž že slišal) je Romeo in Julija avtorja Williama Shakespearja. Vsebina je bila uprizorjena v gledaliških in baletnih predstavah, predstavljena na filmu in uglasbena.

Kaj pomeni, če za nek par rečemo, da sta kot Romeo in Julija? Odgovori.

Romeo in Julija sta prihajala iz družin, ki sta bili med sabo močno sprti. Capuletovi, Julijina družina, so priredili ples, ki se ga je skrivaj udeležil tudi Romeo Montego. Na plesu je med njima vzklila ljubezen na prvi pogled in še isto noč se Romeo pritihotapi na Capuletov vrt. Z Julijo se dogovorita za skrivno poroko naslednji dan, pri tem jima pomaga Julijina dojilja. Takoj po poroki Romeo s svojima prijateljem sreča Tybalta (Julijinega bratranca). Sprejo se in Tybalt ubije Romeovega prijatelja. Romeo je tako besen, da ubije Tybalta, zato ga knez da izgnati iz Verone. Julijo bratrančeva smrt razžalosti, a je vesela, da je Romeo živ. Poročno noč mladoporočenca skrivaj preživita skupaj, zjutraj Julijo njena mati obvesti, da se bo poročila s Parisom (knezov sorodnik), a ona to zavrne, zato njen oče pobesni.  Julija spije uspavalni napoj, da se ji ni treba poročiti. Ob pogledu nanjo v grobnici Romeo spije strup in umre. Julija se prebudi, spozna, da njenega ljubega ni več med živimi, ga poljubi v slovo in se zabode z bodalom. Obe družini spoznata svojo zmoto in končata svoj spor.

Si si mogoče ogledal film režiserja Baza Luhrmanna Romeo + Juliet? Če ne, na spletu poišči krajši odlomek in si ga oglej.
Kaj si opazil? Odgovori.

William Shakespeare (1564–1615) je bil mojster v pisanju dramskih del, sonetov, daljših pesnitev ... Deloval je v obdobju renesanse, ki se pri nas na področju književnosti ni razvila.

<NAZAJ
>NAPREJ350/547