Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hitrost

Predstavljajmo si, da se odpravljamo na morje. Pot pričnemo v Mariboru in jo končamo v Kopru. Za prevozno sredstvo lahko uporabimo avtomobil ali vlak.

Oceni razdaljo med Mariborom in Koprom.Pomagaj si z merilom na zemljevidu.

Gibanje avtomobila po cesti med Mariborom in Koprom je:

Fizikalno količino hitrost označujemo s črko $v$. Izračunamo jo kot razmerje med opravljeno razdaljo $\Delta s$ in časom $\Delta t$, ki smo ga potrebovali za to razdaljo:

$$v = \frac{\Delta s}{\Delta t}$$

Zmeraj, ko bo pred simbolom določene fizikalne količine zapisana grška črka $\Delta$, to pomeni, da moramo v računu upoštevati spremembo te fizikalne količine in ne zgolj njene vrednosti.

Če se z avtomobilom odpravimo iz Maribora in po času $\Delta t = 3 \rm{~h}$ prispemo v Koper, smo se v povprečju vozili s hitrostjo:

$$v = \frac{\Delta s}{\Delta t}=\frac{236 \rm{~km}}{3 \rm{~h}} = 78\rm{~} \frac{km}{h}$$

Kolikšna bi bila povprečna hitrost vlaka, ki med Mariborom in Koprom prevozi razdaljo $\Delta s = 250 \rm{~km}$ in za to potrebuje $\Delta t = 6 \rm{~h}$?

<NAZAJ
>NAPREJ85/260