Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Gibanje določenega opazovanega telesa lahko glede na okolico, iz katere gibanje opazujemo, opišemo na različne načine. Tako je na spodnjem videoposnetku prikazano, kako je videti gibanje avtomobila (opazovanega telesa), če ga opazujemo iz drugega avtomobila (okolica), ki se vozi s približno enako hitrostjo.

 

Tir gibanja je sled, ki jo pusti telo med gibanjem(npr. letalo, ladja ali kača v pesku). Toda vsa gibajoča telesa ne puščajo sledi. Kljub temu lahko z opazovanjem teles med gibanjem določimo njihov tir gibanja. Glede na obliko tira ločimo premo in krivo gibanje.

Hitrost je lastnost gibajočih teles. Označujemo jo s črko $v$ in je določena z enačbo:

$$v = \frac{\Delta s}{\Delta t}$$

kjer $\Delta s$ predstavlja opravljeno razdaljo telesa v času $\Delta t$.

Merilniki hitrosti merijo razdaljo in čas. Iz teh dveh podatkov nato določijo hitrost telesa. Spodnji videoposnetek prikazuje primer meritve hitrosti z računalnikom.

<NAZAJ
>NAPREJ87/260