Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Na spodnji animaciji tekmujejo na razdalji $50\;\rm{m}$ avtobus, avtomobil in motorist. Zaženi animacijo in opazuj, kaj se dogaja.

Razporedi vozila od najhitrejšega do najpočasnejšega.

srednje hitro vozilo
najpočasnejše vozilo
najhitrejše vozilo
Število napačnih: 0
Avtomobil je vozil s povprečno hitrostjo $v$ = 6,25 $\frac{\textrm{m}}{\textrm{s}}$ , avtobus s povprečno hitrostjo $v$ = 3,3 $\frac{\textrm{m}}{\textrm{s}}$, motorist pa z $v$ = 12,5 $\frac{\textrm{m}}{\textrm{s}}$.

V prometu se hitrost običajno podaja v enotah $\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$, saj razdalje med kraji podajamo v enotah km, čas potovanja pa v urah. Ker pa je osnovna enota za razdaljo meter in za čas sekunda, bomo hitrost podajali v enotah $\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$. Tako velja, da je $1 \frac{\rm{m}}{\rm{s}} = 3,6 \frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Merilniki hitrosti merijo razdaljo in čas. Iz teh dveh podatkov pa nato določijo hitrost telesa. Na spodnjem videoposnetku je prikazana meritev hitrosti z računalnikom.

<NAZAJ
>NAPREJ86/260