Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Na nebu vidimo poleg oblakov, ptic in letal tudi Sonce, Luno, zvezde in druga vesoljska telesa, ki jim rečemo tudi nebesna telesa. Zvezde vidimo na nočnem nebu, ko je Sonce že zašlo, saj je čez dan sončna svetloba premočna. Nekatere zvezde so stalno nad obzorjem, nekaterih ne vidimo nikoli. Velika večina iz naših krajev vidnih zvezd pa vzhaja in zahaja in jih zato imenujemo vzhajalke.

S pomočjo ozvezdij se lahko orientiramo. Na severni polobli se je najlažje orientirati glede na zvezdo Severnico, saj je ta na nočnem nebu vse leto, je najsvetlejša v delu neba, na katerem se nahaja, ter je vedno v smeri severa. Najdemo jo s pomočjo skupine zvezd, ki ji pravimo Veliki voz. Za določitev severnice sta pomembni zvezdi, ki označujeta zadnjo os Velikega voza. Razdaljo med zvezdama v zadnji osi petkrat podaljšamo od zgornjega dela voza. Svetla zvezda, do katere pridemo, je Severnica. Smer proti severu je na obzorju točno pod Severnico, za nami je jug, levo zahod in desno vzhod.

Pri opazovanju nočnega neba nam pomaga vrtljiva zvezdna karta. To je pripomoček, ki nam olajša iskanje objektov na nebu. Z njo pridobimo osnovne informacije o iskanju objektov na nebu. Vrtljiva zvezdna karta nam lahko pomaga tudi pri opazovanju nočnega neba s teleskopom. Na opazovanje se pripravimo tako, da najprej poiščemo objekte na vrtljivi zvezdni karti, nato pa še na nočnem nebu. Tako dobimo dobro predstavo o tem, kje se nahaja objekt, ki ga opazujemo.

<NAZAJ
>NAPREJ73/260