Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Vesolje je nastalo pred $13,7$ milijarde leti, ko se je vse pričelo z velikim pokom. Začeli so se oblikovati galaksije, prve zvezde in prvi planeti. Naše osončje je nastalo precej časa po velikem poku. Ob nastanku Sonca so nastali tudi planeti, ki jih je gravitacijska privlačnost Sonca prisesala v svoj objem.

V starih časih so na podlagi Ptolomajevih spoznanj verjeli, da je Zemlja v središču vesolja (geocentrični sistem), kar je postalo splošno dejstvo. Zelo dolgo časa je bilo treba, da smo spoznali in doumeli, da je Sonce v središču osončja (heliocentrični sistem) in se vsi planeti gibljejo okoli njega. 


Kepler je po dolgih letih opazovanj objavil, da se planeti gibljejo okoli Sonca po tiru v obliki elipse. Njihovo gibanje je opisal v obliki treh zakonov, ki se imenujejo po njem.

Ko je Newton proučeval padanje teles na površju Zemlje, je zapisal gravitacijski zakon. Ta opisuje silo med telesi v vesolju. To silo imenujemo gravitacijska sila.

<NAZAJ
>NAPREJ81/260