Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pri matematiki smo spoznali različne pravilne geometrijske like in enačbe za izračun njihove ploščine. Najenostavnejši med njimi so pravokotniki. Ploščina pravokotnika je $S = a \cdot b$, kjer sta a in b dolžini stranic pravokotnika. Ploščina pravokotnega trikotnika je $S = \frac {a \cdot b}{2}$, kjer sta a in b dolžini katet trikotnika oziroma ena od stranic trikotnika in višina nanjo.

Spreminjaj dolžino stranic in opazuj spreminjanje površine likov.

Zgled

Na sliki vidimo načrt hiše, iz katerega lahko razberemo mere hiše in izračunamo površino zemljišča, na katerem bo stala hiša. Dolžina hiše je $11\;\rm{m}$, širina pa $10\;\rm{m}$. Za izračun površine uporabimo obrazec $S = a \cdot b$ in izračunamo: $S = 11\;\rm{m}\cdot 10\;\rm{m} = 110\;\rm m^2$.

Zelo preprosto je ploščine primerjati med seboj na kvadratni mreži, na kateri so izrisane ploščinske enote.

Na sliki vidimo moder kvadratek, ki predstavlja ploščinsko enoto $1\;\rm cm^2$. S pomočjo modrega kvadratka lahko določimo ploščino rdečega pravokotnika na sliki, tako da preštejemo število manjših kvadratov znotraj njegovih meja. Ploščina rdečega pravokotnika meri $6\;\rm cm^2$, saj jo lahko prekrijemo s šestimi modrimi kvadratki.

Podobno lahko primerjamo velikosti površin svoje dlani ali podplata s sošolcem.

Položimo roko ali stopimo na karirast list papirja in obrišemo svojo dlan oziroma stopalo. Na listu označimo enotski kvadrat s stranico $1\;\rm{cm}^2$ in znotraj meja obrisanega stopala preštejemo enotske kvadrate.

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ183/260