Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostornino kvadra izračunamo z enačbo $V = a \cdot b \cdot c$.

Zgled

Vzemimo kvader z dolžino robov: $a= 12\;\rm{cm}$, $b= 5\;\rm{cm}$ in $c= 2\;\rm{cm}$. Za izračun prostornine kvadra izberemo enačbo $V = a \cdot b \cdot c$ in izračunamo: $V= 12\;\rm{cm} \cdot 5\;\rm{cm} \cdot 2\;\rm{cm} = 120\;\rm{cm}^3$.

Na animaciji izberi dolžine robov kvadra tako, da bo njegova prostornina merila $18\;\rm{dm}^3$. Izbrane dolžine si zapiši v zvezek.

Določanje prostornine teles negeometrijskih oblik

Različnim trdnim telesom, ki nimajo geometrijske oblike, prostornino določimo z merilnimi posodami. Postopek merjenja si lahko ogledaš na posnetku.

Poskusi določiti prostornino sponke za papir. Učitelj ti bo dal sponke za papir, tvoja naloga pa je določiti prostornino ene izmed njih. Kako boš to storil? Opis poskusa s sliko in rezultate meritev zabeleži v zvezek.

<NAZAJ
>NAPREJ190/260