Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ohranitev prostornine

Pri kuhanju pogosto odmerjamo prostornino živil z merilnim valjem ali umerjenimi posodami (jogurtov lonček).

Ali dobiš $4\;\rm{dcl}$ mešanice, če pomešaš $2\;\rm{dcl}$ soli in $2\;\rm{dcl}$ makaronov? Premisli in izberi odgovor.

Prostornin različnih snovi ne moremo zmeraj preprosto sešteti. To je posledica različnih velikosti delcev snovi, ki se med seboj pomešajo. To prikazuje tudi spodnja animacija.  

Ohranitev mase

Prepričaj se o ohranitvi mase teles. Pripravi si kuhinjsko ali laboratorijsko tehtnico. Odmeri $50\;\rm{g}$ fižola in $50\;\rm{g}$ riža, ki si ju uporabil že v prejšnji nalogi, ju zmešaj in stehtaj mešanico. Opis poskusa in rezultate meritev zapiši v zvezek.

Masa teles se ohranja, če jim ne odvzemamo ali dodajamo snovi. Zato ima večina kuharskih receptov količino živil zapisano z enotami mase.

Rumove kroglice
 Lešnikovi rogljički
$20\;\rm{dag}$ albert keksov
$10 \;\rm{dag}$ sladkorja v prahu
$10\;\rm{dag}$ kokosove moke
$10\;\rm{dag}$ čokolade v prahu
$25\;\rm{dag}$ margarine
$4$ žlice ruma

$100 \;\rm{g}$ lešnikov
$300 \;\rm{g}$ pšenične moke
$100 \;\rm{g}$ sladkorja
$200 \;\rm{g}$ masla
$2$ jajci

Danes je mama kupila $0,5\;\rm{kg}$ kruha. Ali se bo masa kruha ohranila do jutri, če ga ne bo nihče pojedel?

<NAZAJ
>NAPREJ192/260