Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Optične naprave

Človek ni sposoben dvigovanja zelo težkih bremen, katerih masa presega nekaj sto kilogramov. Pri tovrstnih dejavnostih si mora zato pomagati s posebnimi mehanskimi napravami, kot so viličarji ali žerjavi. Človek tudi ni sposoben videti zelo majhnih stvari, kot je na primer struktura blaga. Prav tako ne more prebrati napisa na majici prijatelja, ki je oddaljen nekaj deset metrov. Pri opazovanju stvari, ki presegajo zmogljivost človeškega vida, si mora zato pomagati s posebnimi pripravami. Naloga teh optičnih naprav je razširitev sposobnosti človeškega vida. V tem poglavju bomo podrobneje preučili delovanje lupe, fotoaparata in projekcijskega aparata.

Lupa

Lupa ali povečevalno steklo je zbiralna leča s kratko goriščno razdaljo. Omogoča, da padajo žarki na oko pod večjim zornim kotom. Če želimo majhen predmet videti povečan, ga postavimo med lečo in njeno gorišče. Gledati moramo z druge strani blizu leče, saj sliko predmeta — navidezno in povečano — vidimo na isti strani leče, kot je predmet.

Razmisli, kdo vse v vsakdanjem življenju uporablja lupo.

Zaradi povečanja zornega kota pri opazovanju predmeta skozi lupo je slika, ki nastane na mrežnici, večja. Razmerje med velikostjo slike in predmeta imenujemo povečava. Čim manjša je goriščna razdalja leče, tem večja je povečava lupe.

Preprosto lupo za opazovanje majhnih predmetov (teles) si lahko izdelaš tudi sam. V lonček položi majhen predmet, ki si ga želiš podrobneje ogledati. Nanj napni PVC-folijo in jo pritrdi z gumico. Na folijo počasi nalij malo vode. Kaj opaziš?

<NAZAJ
>NAPREJ56/260