Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Optične naprave uporabljamo za razširitev sposobnosti človeškega vida.

Lupa je preprosta optična priprava za opazovanje majhnih ali slabo vidnih predmetov. Najpomembnejši del tega pripomočka je zbiralna leča, ki poveča zorni kot opazovanega predmeta. Zato vidimo povečano sliko predmeta, ki ga moramo postaviti blizu gorišča leče.

Projekcijski aparat ali projektor je priprava, s katero projiciramo sliko na zaslon.  Z močno žarnico se osvetli polprozorni zaslon, od koder  objektiv svetlobo usmeri na zaslon, denimo projekcijsko platno. Ostrino slike nastavljamo s spreminjanjem razdalje med polprozornim zaslonom in objektivom. Manjša kot je ta razdalja, na večji oddaljenosti nastane ostra slika.

Fotografski aparat je pravzaprav temna komora, ki ima na eni strani zbiralno lečo, na drugi strani pa zaslon, ki je občutljiv na svetlobo. Leča (objektiv fotoaparata) žarke iz okolice usmeri na ta zaslon, ki omogoči trajen zapis informacij o okolici. Količino vpadle svetlobe uravnava zaslonka.

Na spodnji sliki vidimo snop vzporednih žarkov, ki prihajajo od zelo oddaljenega predmeta. Žarki se lomijo skozi lečo (objektiv) fotoaparata tako, da se zberejo v gorišču leče. V tem primeru je torej zaslon od leče oddaljen za goriščno razdaljo leče.

<NAZAJ
>NAPREJ58/260