Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Projekcijski aparat

Projekcijski aparat ali projektor je optična naprava, ki poveča prosojne slike in jih projicira na platno. Vir svetlobe se nahaja pred polprosojnim zaslonom, ki povečano sliko prek leč usmeri na platno. Polprosojni zaslon je lahko diapozitiv, danes pa je to največkrat poseben zaslon, ki prikazuje sliko z računalnika.

Projektor vsebuje tri glavne dele: močan vir svetlobe (žarnico), kondenzor, ki svetlobo preusmeri na polprosojni zaslon, in objektiv, ki poskrbi za projekcijo slike na zaslon. Pri nastavitvi ostrine slike na zaslonu spreminjamo razdaljo med objektivom in polprosojnim zaslonom. Preveri, kako je ta razdalja povezana z razdaljo, na kateri nastane ostra slika na zaslonu.

Fotografski aparat

Osnova za fotografski aparat je camera obscura, ki smo jo spoznali v prejšnjem poglavju. Luknjo v temni komori razširimo in vanjo vstavimo zbiralno lečo (objektiv), ki sliko iz okolice projicira na zaslon

Pri nastavljanju ostrine slike različno oddaljenih predmetov si pomagamo s premikanjem objektiva. Pri tem spreminjamo razdaljo med lečo (ali lečjem) ter zaslonom. Takšno fokusiranje z modelom fotoaparata je prikazano na posnetku.

<NAZAJ
>NAPREJ57/260