Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Oglejmo si video, kako umerjamo vijačno vzmet.

 

Umerjanje vzmeti

Cilji:

 S samostojnim poskusom ugotovi, da je raztezek vzmeti premo sorazmeren s silo, ki deluje na vzmet. Raztezek vzmeti lahko uporabimo kot mero za velikost sile.

Potrebščine:

  • stojalo,
  • vzmet,
  • ravnilo s papirnim trakom,
  • več uteži.

Na stojalo pritrdi ravnilo s papirnim trakom in obesi na stojalo vzmet. Označi začetno lego na neobremenjeni vzmeti. Na vzmet obešaj uteži in na papirnatem traku označi raztezke vzmeti. Izmeri razdalje med raztezki in vnesi v sosednjo tabelo. Kaj ugotoviš?

Najprej označi in zapiši na traku začetno lego (to je lega neobremenjene vzmeti). Na vzmet obešaj uteži (velja dogovor da Zemlja vleče $100\,\rm{g}$ utež s silo $1\,\rm{N}$). V tabelo vnesi raztezek obremenjene vzmeti ($x$) v $\rm{cm}$ in silo ($F$) v $\rm{N}$. Za začetno točko vnesi $x = 0\,\rm{cm}$ in $y = 0\,\rm{N}$.

$x[\rm{cm}]$ $F[\rm{N}]$

Reši nalogo: Vzmet obremenim s silo $1\,\rm{N}$ se vzmet raztegne za $2\,\rm{cm}$.

a) Za koliko se bo bo vzmet raztegnila pri sili $3\,\rm{N}$?

b) S kolikšno silo delujemo na vzmet, če se raztegne za $4\,\rm{cm}$?

<NAZAJ
>NAPREJ119/260