Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.
6.
7.
8.

Svetloba se širi s hitrostjo $3\,\cdot\,10^8\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$. Koliko časa potrebuje svetloba od Sonca do Zemlje? Razdalja od Sonca do Zemlje se imenuje astronomska enota in meri $150$ milijonov kilometrov.

9.

Razdalja od točke A do točke B na avtocesti je $150\,\rm{km}$. Proti točki B se vozi avtomobil s stalno hitrostjo $120\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Avtomobil je šel skozi točko A točno ob osmi uri. Avtobus, ki vozi s stalno hitrostjo $100\frac{\rm{km}}{\rm{h}}$ proti točki A, je šel skozi točko B $20\,\rm{min}$ po tem, ko je avtomobil prečkal točko A. Kdaj in kje se srečata avtomobil in avtobus? Pomagaj si z grafom.

10.

Kolesar prvi del poti vozi po klancu navzgor, nato pa se spusti navzdol z večjo hitrostjo. Njegovo gibanje je prikazano na spodnjem grafu. Kolikšno razdaljo kolesar prevozi v 30 minutah?<NAZAJ
>NAPREJ5/235