Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Potencialna energija

Verjetno se je že vsakdo srečal s kolesarjenjem v klanec ali hojo v hribe. Zagotovo je znana izkušnja, da je vožnja v klanec napornejša od vožnje po ravnem. Za prevožen klanec navzgor je treba opraviti več dela kot za enako dolgo pot po ravnini. Pri vožnji v klanec se del dela, ki ga opravimo, porabi za premagovanje višinske razlike. To delo je enako spremembi energije, ki jo imenujemo potencialna energija. Pri vožnji v klanec se torej potencialna energija kolesarja poveča, pri vožnji po klancu navzdol pa zmanjša. Tudi v primeru kolesarjenja na ravnem je treba opravljati delo, a je to delo odvisno le od premagovanja izgub zaradi trenja.

Sprememba potencialne energije pa ni odvisna zgolj od višinske razlike, ampak tudi od teže, ki jo premaguje kolesar ob kolesarjenju v klanec ali med hojo v hribe.

Povedali smo, da se s spremembo višine spreminja potencialna energija telesa. Potencialna energija je torej odvisna od višine, pri čemer si lahko za izhodišče izberemo poljubno točko, kjer določimo, da je potencialna energija enaka nič. Potencialno energijo kolesarja lahko torej zapišemo glede na nadmorsko višino nič ali pa vznožje klanca. Pri opravljanju poskusov v učilnici bo za začetno izhodišče smiselno izbrati tla v učilnici. Če bo poskus izveden v celoti na mizi, pa je lahko izhodišče tudi na mizi.

Izprazni šolsko torbo in jo dvigni s tal na mizo. Osredotoči se na napor, ki ga za to potrebuješ. Nato torbo napolni s knjigami in jo ponovno dvigni na mizo. Poskus ponovi še za različne višinske razlike. Kaj opaziš?

<NAZAJ
>NAPREJ63/235