Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Izrek o kinetični in potencialni energiji

Ali lahko ima telo hkrati potencialno in kinetično energijo?

Drži. Ne drži.

Da pojasnimo odgovor, si predstavljajmo letalo, ki je na neki višini in se giblje z neko hitrostjo. Ima potencialno energijo? Ima kinetično energijo? Letalo ima potencialno in kinetično energijo hkrati.

Kadar imajo objekti dve ali več oblik energije, skupno energijo določimo tako, da posamezne energije seštejemo. V primeru letečega letala seštejemo potencialno in kinetično energijo. Da je letalo povečalo potencialno in kinetično energijo glede na energijo, ki jo je imelo na tleh, ko je mirovalo, je moralo opraviti delo.

Če sedimo na saneh na vrhu vzpetine, imamo potencialno energijo glede na vznožje vzpetine. Ko se zapeljemo po vzpetini navzdol, se nam velikost potencialne energije manjša, a se nam zato veča kinetična energija, saj se nam veča hitrost.

Torej se potencialna energija, ki jo ima sankač na vrhu vzpetine, pretvarja v kinetično energijo. Če bi sankač ob vznožju vzpetine zapeljal na drugo vzpetino, bi zaradi določene hitrosti dosegel določeno višino. Pri tem se kinetična energija pretvarja v potencialno energijo. Iz primera vidimo, da se lahko ena oblika energije pretvori v drugo obliko.

Energija telesa se lahko spreminja in je lahko v različnih oblikah. Kadar telo dvignemo za določeno višino, se mu poveča potencialna energija. Če telesu povečamo hitrost, se mu poveča kinetična energija.

Kadar ni zunanjih sil na telo (sile trenja, sile upora ...), ki bi opravljale delo, se energija telesa ohranja, pri čemer pa se energija telesa lahko pretvarja iz ene oblike v drugo.

<NAZAJ
>NAPREJ70/235