Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Indukcija

Takšna je bila videti ponoči Zemlja iz mednarodne vesoljske postaje (ISS) oktobra 2011. Poišči Slovenijo! Kaj nam najprej pade v oči? Kljub temu da je fotografija posneta ponoči, je Zemlja zelo osvetljena.

Katero obliko energije trošijo žarnice, ki osvetljujejo Zemljo?

Razen pojavov v ozračju - spomnimo se strel ob nevihtah - nam narava neposredno ne ponuja električne energije. Pridobiti jo moramo iz drugih oblik energije. Nekoč so poznali le kemijske procese kot vir električne napetosti. Še danes kemijske procese uporabljamo v baterijah in akumulatorjih. Ampak to je le majhen del električne energije, ki jo vsakodnevno rabimo. Od začetka prejšnjega stoletja večino električne energije pridobimo v elektrarnah z generatorji.

Naučili se bomo, kako v generatorjih različne oblike energije pretvorimo v električno energijo, in zakaj mora gospodična na ilustraciji poganjati kolo, da lahko gospod gleda televizijo.

<NAZAJ
>NAPREJ220/235