Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delo

Dobro si oglej spodnjo risbo in poišči:

- osebe, ki po tvojem mnenju opravljajo delo, ter

- osebe, za katere misliš, da ne delajo.

Pojasni, na podlagi česa sklepaš, da neka oseba opravlja delo.

Ali je gledanje televizije delo?

Ali je učenje delo?

Kaj pa pisanje domače naloge?

Delo in energija

Za opravljanje dela potrebujemo energijo, ki se nam pri tem zmanjša za toliko, kolikor dela opravimo. Telesu, ki odda delo, se torej energija zmanjša, telesu, ki delo prejme, pa se energija poveča.

Kaj se je zgodilo z energijo vozička in energijo delavca, ko je ta potegnil voziček tako, da se je začel premikati?

 

Delavec je zgubil (zgubil, pridobil) energijo, voziček pa je pridobil (zgubil, pridobil) energijo. Med vlečenjem vozička deluje tudi delo trenja v kolesih, ki povzroča, da voziček izgublja (pridobiva, izgublja) energijo. Pri enakomernem gibanju voziček odda enako (več, manj, enako) dela, kot ga prejme.
<NAZAJ
>NAPREJ45/235